Nieuws

Gehaakte deken bedekt vijf voetbalvelden in 2018

Delen

Gehaakte deken bedekt vijf voetbalvelden in 2018

LEEUWARDEN - De actie om de Grootste Gehaakte Deken Ter Wereld te maken slaat aan. Volgens Monique van der Hoek, samen met Esmeralda de Vries de aanjager van het project, moet de deken leiden tot een plekje in het Guiness Book of Records. De actie is nu ruim een maand onderweg.

De deken wordt gepresenteerd in 2018, in het jaar dat Leeuwarden-Fryslân de culturele hoofdstad van Europa is. ,,Dit project sluit uitstekend aan bij het thema van 2018", zegt Monique van der Hoek. ,,Het gaat vooral om het verbinden van mensen."

Want iedereen mag meedoen. Er zijn al clubjes die wekelijks de lapjes aan elkaar haken. ,,Maar mijn buurmeisje van tien mag ook meedoen. Graag zelfs!" Het project verbindt mensen: uit alle lagen van de bevolking. Van der Hoek: ,,Ik weet nog niet precies hoeveel mensen nu meedoen, maar ik krijg elke dag aanmeldingen. Dat is geweldig."

Granny square

De deken is een burgerinitiatief dat door zorggroep Palet en de gemeente Leeuwarden ondersteund wordt. Wie een bijdrage wil leveren aan de deken kan een granny square haken: dat is een vierkantje van tien bij tien centimeter. Al die vierkantjes bij elkaar vormen een deken. En daarvan wordt de grootste gehaakte deken van de wereld gemaakt.

In het Guinness Book of Records staat het record nu op 8.000 dekens. De 2018-poging mikt op 10.000. Dat zijn 8 miljoen kleine vierkantjes (granny squares) die samen maar liefst 5 voetbalvelden bedekken.

Tachtig jaar

In het wijkgebouw van de Leeuwarder wijk Westeinde komen dames van tachtig jaar en ouder elke maandagmiddag bij elkaar om te haken. Ook in Bilgaard is al een haakgroepje gestart. ,,Het gaat goed wat betreft het aantal aanmeldingen", aldus Van der Hoek. ,,We willen uiteindelijk heel Nederland met dit idee besmetten, maar we beginnen in Leeuwarden en Fryslân."

Mensen die aan willen haken kunnen zich aanmelden op de Facebook-pagina van 'Haak je Aan?'. Meer informatie staat ook op de website van Palet.

Op de foto: Monique van der Hoek (in de speciale gehaakte promotiejurk) en Esmeralda de Vries. Foto Facebook/Simon van der Woude.