Nieuws

​LF2018 krijgt wel één centraal kaartverkooppunt voor evenementen

Delen

​LF2018 krijgt wel één centraal kaartverkooppunt voor evenementen

LEEUWARDEN – Er komt wel één centrale plek waar bezoekers kaartjes voor de evenementen van Leeuwarden-Fryslân 2018 kunnen kopen. Dat zegt Marije Jansen, hoofd marketing en communicatie van LF2018. Ze reageert op een artikel dat zaterdag 15 juli in de Leeuwarder Courant stond en door verschillende social media is gedeeld. ,,Het artikel geeft geen juist beeld van hoe de kaartverkoop van het programma georganiseerd wordt”, zegt Jansen.

Het artikel begint met de passage dat ‘Het niet gaat lukken om alle toegangskaarten voor evenementen van Culturele Hoofdstad via één centrale website te verkopen’. Dat klopt niet: ,,Via de website friesland.nl staan vanaf 5 oktober aanstaande zoveel mogelijk kaartverkopende evenementen in de etalage. Voor elk project dat een toegangsprijs vraagt, kan de bezoeker straks dus gewoon bij ons een kaartje kopen”, legt Marije Jansen uit. Op 5 oktober wordt het programma bekendgemaakt.

Het is bovendien zo dat producenten uit het programma van LF2018 zelf ook kaarten mogen verkopen. Jansen gebruikt een voorbeeld: ,,Wie volgend jaar naar de Escher-tentoonstelling in het Fries Museum wil, kan hiervoor een toegangskaart via friesland.nl kopen, het centrale kaartverkooppunt van LF2018. Maar bezoekers kunnen uiteraard ook terecht bij de website van het museum.”

Het is logisch dat de producenten vrij zijn om de kaartverkoop ook zelf te blijven regelen. ,,Zij beschikken vaak al over goede verkoopkanalen. Die houden we graag in stand. We hopen samen zoveel mogelijk kaarten te verkopen.” Ook evenementen uit het mienskipsprogramma kunnen zich binnenkort aanmelden om hun kaartjes via friesland.nl aan te bieden. Marije Jansen: ,,Dan gaan we de kaartverkoopsystemen aan elkaar linken of we werken met zogenaamde contingenten. Dat houdt in dat we een aantal beschikbaar gestelde kaarten voor de producenten gaan verkopen.”

In het artikel van de LC wordt het aantal van ongeveer dertig evenementen uit het hoofdprogramma genoemd die voor de centrale online-kaartverkoop in aanmerking komen: dat is slechts een deel van het volledige hoofdprogramma. ,,Dat klopt”, zegt Jansen. ,,Maar dat is ook logisch. De andere evenementen uit het hoofdprogramma zijn namelijk gratis te bezoeken. Niemand hoeft een kaartje te kopen voor De Reuzen en de kunstwerken van Sense of Place en 11Fountains, om er een paar te noemen, zijn ook gratis toegankelijk.”