Nieuws

Programmanieuws | ​Succesnummer Alma-Tadema overstijgt alle verwachtingen

Directeur Kris Callens overhandigt cadeau aan 50.000ste bezoeker van Alma-Tadema (Foto: Ruben van Vliet).

Delen

Programmanieuws | ​Succesnummer Alma-Tadema overstijgt alle verwachtingen

LEEUWARDEN - Het Fries Museum heeft met de tentoonstelling over Lourens Alma-Tadema een absoluut succesnummer te pakken. Na iets meer dan een maand na de opening werd Alma-Tadema, klassieke verleiding al door meer dan 50.000 mensen bezocht. Niet eerder bezochten zoveel mensen het museum in zo’n korte tijd. ,,Dit is een prachtig voorbeeld van wat een kwalitatief sterk cultureel programma voor een stad kan betekenen", zegt Marije Jansen, hoofd marketing en communicatie Leeuwarden-Fryslân 2018. Alma-Tadema maakt deel uit van het programma van Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In het jaar 2018 zijn in het Fries Museum grote tentoonstellingen over Mata Hari en M.C Escher. Jansen: ,,Dat worden ook internationale publiekstrekkers."

50.000ste bezoeker

De 50.000ste bezoeker werd woensdag 9 november feestelijk ontvangen door directeur Kris Callens. De directeur overhandigde het echtpaar Janneke Hoekstra-Dijkstra en Harry Hoekstra bloemen en een cadeaupakket.

Janneke en Harry wonen in Leeuwarden en zijn frequente museumbezoekers. ,,We kwamen Alma-Tadema overal tegen. Er wordt veel reclame voor gemaakt en we kwamen ook veel enthousiaste artikelen in kranten tegen. Zo werden we toch wel erg nieuwsgierig,” aldus Harry Hoekstra.

Hoge waardering

De overweldigende belangstelling overstijgt alle verwachtingen. Bezoekers zijn zeer enthousiast en de expositie wordt met gemiddeld een 8.6 enorm hoog gewaardeerd. De tentoonstelling opende 1 oktober 2016 en is nog te zien tot en met 7 februari 2017.

Waar het museum op de oude locatie gemiddeld 50.000 bezoekers per jaar trok, kwam ditzelfde aantal nu in iets meer dan een maand (!) naar het museum. Bezoekers komen uit heel Nederland: 80 procent van de Nederlandse bezoekers komt van buiten Friesland. Horeca en winkeliers haken aan met speciale arrangementen en merken een toegenomen stroom van toeristen en dagjesmensen.

Online kaartjes

In verband met de grote belangstelling, die er nog steeds is, zijn de openingstijden van het museum verruimd. Het Fries Museum is nu een uur eerder open, vanaf 10.00 uur. Om te voorkomen dat mensen in de wachtrij voor de kassa moeten staan, adviseert het Fries Museum om via de website online tickets te kopen (ook als je in het bezit bent van een Museumkaart). Dat kan hier.

Over Alma-Tadema

Sir Lawrence Alma-Tadema is een van de meest succesvolle schilders van de negentiende eeuw. Tijdens zijn leven wordt hij wereldberoemd met zijn werk. Alma-Tadema neemt de kijker mee naar alledaagse scenes uit de klassieke oudheid en brengt deze tijd, als eerste, echt tot leven. Zijn beelden zijn zo herkenbaar en overtuigend, dat regisseurs al meer dan een eeuw zijn werken gebruiken als blauwdruk voor historische spektakelfilms.

Het Fries Museum haalde voor Alma-Tadema, klassieke verleiding meer dan tachtig topschilderijen uit heel de wereld naar Leeuwarden. Deze werken vertellen samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten over zijn weg naar roem en hoe hij ons beeld van de oudheid blijvend heeft bepaald. Alma-Tadema, klassieke verleiding is de grootste tentoonstelling gewijd aan zijn oeuvre in de afgelopen honderd jaar.

Expositie door Europa
Alma-Tadema, klassieke verleiding gaat na Leeuwarden op reis door Europa. Van 23 februari tot en met 18 juni 2017 is de expositie te zien in Belvedere in Wenen. Van 7 juli tot en met 29 oktober 2017 staat Alma-Tadema: At Home in Antiquity in Leighton House Museum.

Lees hier over het bezoek dat cliënten van Talant aan het Fries Museum brachten.