Nieuws

Programmanieuws | Theaterfestival in Cultureel Hoofddorp De Hoeve

Delen

Programmanieuws | Theaterfestival in Cultureel Hoofddorp De Hoeve

De Hoeve, een dorp 'Oer de Tsjonger' in de gemeente Weststellingwerf, is in 2018 Cultureel Hoofddorp. Deze status heeft De Hoeve verworven in februari 2015. Tal van activiteiten worden hier georganiseerd. Bijvoorbeeld op 1 juli. Dan wordt het dorp omgetoverd tot één groot theater, met het thema ‘Op zoek naar…’.

Leeuwarden werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad 2018, en De Hoeve wist dat ze daar iets mee moesten en konden doen. Vooral het thema 'iepen mienskip', de rode draad voor Culturele Hoofdstad, was voor hun aansprekend.

,,Toen we’j et bidbook van Culturele Hoofdstad 2018 zagen, veul ons op dat d’r een protte aandacht is veur het thema mienskip”, zo staat in het bidbook van De Hoeve, dat geheel in hun eigen Stelllingwerver taal geschreven is. ,,En mienskip, now meensken, dat is daenk ik haost uutvunnen in De Hoeve. Oonze deputeerde die moet as kiend haost wel speuld hebben in De Hoeve, want de meniere waarop zi’j dat mienskipsgefuul uutdreegt…. fantastisch.”

Het dorp is het voorbeeld van een hechte gemeenschap, waar veel kan en veel gebeurt. Samenwerken, kansen pakken, nieuwe ideeën opdoen, op de toekomst gericht. ,,As wi’j de kaans kriegen, now dan wullen we de wereld kennis laoten maeken mit een hiel mooi stokkien Frieslaand, in het suudoosten van de pervinsie.”

Dat doen ze door verschillende evenementen in het dorp te organiseren. Zo is er 'Bouwen op de Hoeve', waar ze aandacht voor behoud van leefbaarheid op het platteland vragen, en de nadruk leggen op de noodzaak van woningbouw in kleine kernen. Maar ook een Korenfestival, en samenwerkingen met Tryater en Opera Spanga.

Op zaterdag 1 juli verandert De Hoeve in één groot theater. Professionals als Janneke de Haan en Willy van Assen staan garant voor verrassende theateracts op verschillende locaties in het dorp. Bauke Modderman en Jan Oosterhof geven, op geheel eigen wijze, invulling aan de straatlocatieacts. Vraagtekens alom in het dorp, met het thema ‘Op zoek naar.. ‘. Het geheel wordt aangevuld met livemuziek verspreid over het dorp.

Voor 5 euro (kinderen tot en met 12 jaar gratis) kun je daar genieten van prachtige optredens en aanschouwen hoe Cultureel Hoofddorp De Hoeve invulling geeft aan het 'Iepen Mienskipsgefoel' en de verbinding met Leeuwarden- Fryslân 2018.